WAT IS BRAINSPOTTING?
Blokkades Oplossen
Brainspotting is een psychotherapeutische methode die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades die het dagelijks functioneren en presteren negatief beïnvloeden. Een groot deel van de klachten waarvoor mensen hulp vragen, blijkt namelijk te maken te hebben met iets wat niet verwerkt kon worden. Deze onverwerkte ervaring blijft het lichaam fysiek, emotioneel en/ of mentaal belasten. Brainspotting is een laagdrempelige methodiek die ondersteuning biedt bij het alsnog verwerken van die gebeurtenis(sen).
Zonder te Praten
Het grote voordeel van Brainspotting is dat het rechtstreeks op de diepere hersenstructuren inwerkt, waardoor het niet nodig is over het probleem of thema te praten. Brainspotting wordt succesvol toegepast als therapie voor trauma, burn-out, faalangst, depressies, verslavingen en andere diepgewortelde emotionele problemen, alsook bij het optimaliseren van de prestaties van sporters en artiesten.
Langdurige Resultaten
Brainspotting werd in 2003 ontdekt door de Amerikaanse psychotherapeut David Grand tijdens het uitvoeren van een EMDR -sessie. De resultaten die worden geboekt met Brainspotting zijn diepgaand en van blijvende aard. Desondanks is de methodiek in Nederland nog relatief onbekend. Kim Stroucken is de eerste gecertificeerde Brainspotting-therapeute in Zuid-Limburg. Wereldwijd zijn meer dan 13.000 therapeuten opgeleid in 52 landen.
HOE WERKT BRAINSPOTTING?
Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in je systeem. Denk aan situaties waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd heeft gevoeld of machteloos of gevangen. Dit kan zich als een soort trauma vastzetten in het lichaam en de geest. Brainspotting is een methode om deze blokkades op te lossen, door te werken met het brein en de onverwerkte trauma's die daar liggen opgeslagen.
Hoe werkt dat precies? Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Door de blik of oogpositie op dat punt vast te houden, worden bepaalde gebieden in de hersenen gestimuleerd. De Brainspotting therapeut is getraind om juist die oogposities te vinden die verbonden zijn aan hersengebieden waar onverwerkte gebeurtenissen liggen opgeslagen. Door deze gericht aan te spreken door middel van de Brainspotting techniek, kunnen ze zich oplossen.
HOE VERLOOPT EEN BRAINSPOTTING SESSIE?
Wanneer je je aanmeldt voor Brainspotting, plannen we eerst een kennismakingsgesprek. In dit gesprek staan we stil bij de klachten die je ervaart en het thema of trauma waar je graag aan wil werken. Persoonlijk contact staat bij mij hoog in het vaandel, dus ik zal ook wat vertellen over wie ik ben en wat mijn achtergrond is. Natuurlijk krijg je tijdens dit gesprek ook uitleg over Brainspotting en mijn manier van werken. Soms gaan we al direct tijdens de eerste sessie aan de slag, maar het kan ook zijn dat we een nieuwe afspraak plannen.
Bij een Brainspotting sessie gaat de cliënt tegenover de therapeut zitten. Je hoeft tijdens een brainspotting sessie niet meer over het thema of trauma te praten. Het mag natuurlijk wel als je dat fijn vindt. Dan kijk je gedurende een bepaalde tijd naar een bepaald punt dat door jou gekozen wordt.
Er bestaat een grote hoeveelheid aan reflexreacties die kunnen ontstaan op het moment dat je naar 'het juiste punt' kijkt: knipperen met de ogen, wiebelen, trekken met de ogen, vergroting en vernauwing van de pupillen, gezichtsuitdrukkingen, fronsen, sniffen, slikken, gapen, hoesten, hand- en voetbewegingen. Het zijn allemaal indicatoren voor de aanwezigheid van een actieve 'Brainspot' en dus ook voor verwerking van je trauma/thema.
Door de oogpositie vast te houden wordt de 'Brainspot' gestimuleerd, terwijl ik je uitnodig om te focussen op je lichamelijke waarneming. Als therapeut begeleid ik dit proces door met mijn fysieke aanwezigheid veiligheid te bieden en verdiepende vragen te stellen. Na afloop is er ruimte om stil te staan bij je ervaringen. Ben je benieuwd naar wat cliënten ervaren na een Brainspotting sessie? Lees de reviews onderaan deze pagina!
Onderstaand filmpje met dr. David Grand, de grondlegger van de Brainspotting methodiek geeft een goed beeld van hoe Brainspotting werkt.
WANNEER BRAINSPOTTING?
Brainspotting staat bekend als een vorm van traumatherapie. Bij trauma denken mensen vaak aan hele ernstige ervaringen zoals het meemaken van een oorlog, heftig ongeval of misbruik. Echter ook bij 'kleinere' vormen van trauma is Brainspotting zeer effectief. Denk bijvoorbeeld aan onverwerkte emoties of angsten. Zelfs wanneer je bepaalde klachten ervaart en geen idee hebt waar deze vandaan komen, kan Brainspotting je helpen!
Brainspotting is geschikt voor alle leeftijden, ook voor kinderen. Het is een manier van behandelen die zich uitstekend laat integreren in en combineren met diverse andere psychotherapeutische en lichamelijke behandelmethodes.
Twijfel je of Brainspotting iets voor jou is?
Of dat IEMT-Therapy beter past?
ERVARINGEN VAN ANDEREN MET BRAINSPOTTING
"Ik heb bij Kim een brainspotting sessie gehad. Ik vond het erg spannend, ik wist niet wat ik moest verwachten. Maar Kim stelde mij meteen gerust, ze laat je helemaal jezelf zijn. Ik zat met een diepe persoonlijke angst toen ik begon en al tijdens de sessie kwam er een bepaald soort rust over me heen, die ik daarna grotendeels heb behouden. Heel bijzonder en fijn.. Ik kan het iedereen aanraden! Bedankt Kim voor de hulp!"
Inge
"Via via kwam Brainspotting onder mijn aandacht en ik consulteerde Kim. Dit was precies wat ik nodig had. Meer dan 30 jaar hinder hebben van een trauma dat na een paar sessies verholpen was!
Het was best pittig, maar meer dan de moeite waard. Was dit maar eerder op mijn pad gekomen!
Anoniem
"Met mij gaat het zeer goed.
De brainspotting heeft overduidelijk haar goede uitwerking gehad. Soms kan ik zelfs lijfelijk ervaren dat 'iets' er niet meer is.
En word ik gewaar dat ik - zelfs als ik nog een keer 'daar naar toe' zou willen - ik niet meer bij die herinnering kom. Gekke ervaring is dat. Dank dat je er op mijn moeilijke momenten voor mij was."
Huget